donderdag 8 januari 2015

ReD de VijveR in Essenbeek

Geen woningen aan vijver Warandepark

Geen woningen aan vijver Warandepark
Het actiecomité wil de vijver definitief beschermen. Foto: yds
Het schepencollege weigerde een nieuwe bouwaanvraag voor elf woningen langs de Kasteelstraat, aan de vijver van Essenbeek. Eerder werden reeds assistentiewoningen op dezelfde plek geweigerd. Het schepencollege verwijst naar een eerder arrest van de Raad van State dat stelt dat het gebruikte gewestplan onwettig tot stand kwam. Deze situatie werd ondertussen nog niet aangepast of gewijzigd. Volgens het schepencollege is het openbaar karakter van de wandelweg rond de vijver onvoldoende gegarandeerd.

Ook is de doorgang naar het achterliggende gebied van de kasteelvijver niet verzekerd.
Het actiecomité Red de Vijver uit Essenbeek is tevreden met deze weigering. ‘Wij zijn verheugd en opgelucht dat het schepencollege geen vergunning verleende en voor de eerste maal in deze strijd de kant van de bevolking koos’, zegt woordvoerder Eric De Greef. ‘We hopen dat we nu samen werk kunnen maken van de definitieve bescherming van de site en de verdere uitbouw van een park met vijver voor de Essenbeekse gemeenschap. Want de kasteelvijver integreren in het Warandepark, blijft het ultieme doel van het actiecomité. We blijven ook aandringen dat de stadsbestuur van Halle zelf haar verantwoordelijkheid opneemt en de procedure opstart om de ganse site als parkgebied vast te leggen. Nu verschuilt ze zich nog te vaak achter een planningsinitiatief zoals een Ruimtelijk Uitvoeringsplan van het Vlaams gewest ’, zegt Eric De Greef.

Om verder de nodige fondsen te verzamelen om de strijd voor de vijver van Essenbeek tot een goed einde te brengen, organiseert het actiecomité op 17 en 18 januari opnieuw een haantjeskermis in de zaal Vergeetmenietje in Essenbeek.

Vis verhuizen

Dat Red de Vijver de zaak ernstig neemt, bewijst een nieuwe klacht tegen de eigenaars van de vijver. Zij lieten volgens het comité op korte tijd grote hoeveelheden water uit de vijver weglopen naar het kanaal, via het natuurgebied Berendries. Volgens het actiecomité werd daardoor schade toegebracht aan de vegetatie en het visbestand van de vijver. ‘Volgens de politie wilden de eigenaars de vis naar een andere vijver verhuizen en het onkruid in de vijver bestrijden, maar wij vermoeden dat dit niet klopt’, zegt De Greef.

Bron: Ingrid Depraetere Het Nieuwsblad