vrijdag 1 april 2016

Oorlogsterreur en kindertrauma’s
De "Werkgroep Hondzocht-1675/1944" organiseert van 16 april e.k. tot 1 mei 2016,in de Malavisé-hoeve, Malaviséstraat 30 te Lembeek (Hondzocht) de tentoonstelling "Oorlogsterreur & Kindertrauma's".

Het begon allemaal met Sirikit Yserbyt, die in 2003 vertelde dat de rechtervleugel van haar boerderij afgebrand werd door de voorhoedes van het leger van Napoleon. Oude overgeleverde verhalen die verder verteld werden en achteraf ontkend en toch bevestigd werden. Er waren ook verhalen van patrouilles van Napoleon die dood en verderf zaaiden in Lembeek dorp.

Een oude kanonbal, gevonden door een inwoner van Hondzocht, bracht Lodewijk XIV en de beschieting van Halle in de 17de eeuw terug tot leven. Een gravure van 10 augustus 1675 liet  het oude dorp van Lembeek zien, van op de hoogtes van Hondzocht. Het bewees de aanwezigheid van Willem III , koning van Engeland en stadhouder van de Noordelijke Nederlanden, op 10 augustus 1675.

Het Huis van Oranje was goed vertegenwoordigd op Hondzocht, want op 18 juni 1815 was het Frederik, Prins van Oranje, die het tweede hoofdkwartier van Wellington bemande tijdens de slag van Waterloo. De Lembeekse soldatenprocessie is een illustratie van de vele troepen (Nederlanders, Engelsen, Duitsers, Zweden, en Russische kozakken) die er op 18 juni 1815 rond Hondzocht hun tenten hadden opgeslagen.

Zo is het belang van Hondzocht in de nationale en internationale geschiedenis terug tot zijn recht gekomen.

Prof. em.Luc De Vos (KUL) vertelde  op 21 juni 2015 dat Hondzocht van strategisch belang was in de militaire geschiedenis van België. Het ligt op een hoogte waar men Brussel kan zien en waar de legers die uit het Zuiden oprukken naar Brussel en Antwerpen voorbij moeten.


Het overgeleverde verhaal van Sirikit Yserbyt en Paul Poels situeren Hondzocht en Lembeek in het leed dat de plaatselijke bevolking onderging door het oorlogsgeweld. Gouverneur Lode De Witte beklemtoonde op 11 september 2011 dit leed van de kinderen en de plaatselijke bevolking, tijdens de onthulling van de gedenkplaat "De Vrede van Hondzocht".

Bij deze doet Oud Halle een oproep om mee de tentoonstelling "Oorlogsterreur en Kindertrauma's" te stofferen met voorwerpen, tekeningen of foto's , die de geschiedenis van Hondzocht en omstreken illustreren. Ook verhalen zijn welkom.U kan hiervoor contact opnemen met Jean-Marie Demol (tel : 02.3600582) of Herman Vandormael (tel : 02.3961149) of mailen naar stas.ghilain@skynet.be.
De tentoonstelling ‘Oorlogsterreur en kindertrauma’ in de hoeve Malavisé in Hondzocht is voor het publiek toegankelijk op 16, 17 ,23, 24 en 30 april en 1 mei van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Scholen op bezoek na afspraak bij stas.ghilain@skynet.be.