maandag 30 mei 2016

Bosbeheer kan beterMeer bos gevraagd in Lembeek


Bijna tien jaar geleden werd er gestart met het winnen van leem in de Sint-Veroonskouter, landbouwgebied en natuurzone van Lembeek (deelgemeente van Halle).

Streekvereniging Zenne & Zoniën heeft indertijd actie gevoerd tegen het vernietigen van deze landbouwgrond  en het schenden van een zeer mooi natuurgebied. Deze leemgroeve tastte een van de  laatste natuurzones van Lembeek aan.

Lembeek is een post-industrieel dorp aan de grens van Wallonië (Tubize). Indertijd industrialiseerden al deze dorpen langs de nieuw aangelegde spoorlijn van Brussel naar Tubize, ten tijde van het bewind van Koning Leopold I (bron : ere-conservator van het kasteel van Gaasbeek Dr. Herman Vandormael).

Door de actie van Zenne & Zoniën werden de ontginningsvoorwaarden zeer streng. Het ontginningsgebied werd omzoomd door een bosstrook. Nu reeds is deze bosstrook bijna volgroeid.

Volgens Michel De Baerdemaeker (voorzitter Boerenbond Halle) zal het zeer lang duren vooraleer deze aangevoerde grond terug landbouwgebied kan worden. Bijkomend is het zo dat er nog weinig actieve boeren zijn in groot Halle.

Er is nu een vraag om de vergunning met nog eens tien jaar te verlengen. Daarom stelt Zenne & Zoniën voor, dat indien de vergunning toegekend zou worden, er een verplichting zou bijkomen dat alle vrijgekomen gronden ( tenminste 50 % van het gebied)  bebost worden vooraleer men begint met de nieuwe uitbating. De vereniging heeft die bekommernis ook aangekaart bij de bevoegde  Vlaamse minister Joke Schauvliege.

Dit werd ook medegedeeld aan Fred Deryckere, voorzitter van de Milieuraad van Halle, die dit een uitstekend idee vond. Hij zal het voorstel  opnemen in het dossier van de nieuwe aanvraag van de leemgroeve ( dat ook voor advies in behandeling is  in de milieuraad van Halle).