zondag 26 juni 2016

“Gluren achter de fabrieksmuren”

Editiepajot_bart_devill___erfgoedcel
foto Bart Devillé
 
 In Beersel, Drogenbos, Halle en Sint-Pieters-Leeuw wordt de geschiedenis van het industriële verleden bloot gelegd. Hoe was het werken in de grote fabrieken langs het kanaal? Hoe woonden en leefden de mensen er?  Op een unieke locatie of de monumentale voormalige  papierfabriek van “De Meurs” in de Beerselse deelgemeente Huizingen, is het project voorgesteld.

De grote fabrieken liggen nu wel stil, maar de verhalen leven nog door. In 2017 brengt Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei deze verhalen naar buiten , maar eerst moeten ze gevonden worden. Heb jij nog foto’s, voorwerpen of verhalen over het leven in en rond de fabrieken? Laat het dan weten. Het verhaal van de industrie in de Zennevallei laten zien, daarvoor slaan de gemeenten Beersel, Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, de stad Halle, het FeliXart Museum in Drogenbos, stedelijk museum en archief “Den Ast” uit Halle, de lokale heemkringen, de Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en expertisecentrum ETWIE de handen in elkaar. De zoektocht loopt van Drogenbos(Catala, Acec en het Moeras van Delix De Boeck), over Ruisbroek(afgebroken lakenweverij van Rey en Acec), Huizingen (papierfabriek de Meurs)tot Halle(oude mouterij Van Roye). Volgend jaar in 2017 wordt dat het resultaat van de zoektocht getoond en wordt het verhaal van de industrie verteld. Contact kan opgenomen worden met info@industriezenne.be , tel. 0498/922844(Koen Demarsin) en www.industriezenne.be

De initiatiefnemers zijn ook op zoek naar vrijwilligers die op zoek willen gaan naar bronnen materiaal rond industrie in de gemeente- en bedrijfsarchieven van de gemeenten Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos en ook vrijwilligers die mee interviews afnemen met sleutelfiguren uit de geschiedenis van de industrie in de Zennevallei. Voor meer info: contacteer Annelien Noppe, annelien@erfgoedcelpz.be , 0497/52.47.03 of 02/451.69.57 .