zondag 14 augustus 2016

Culinair Erfgoed Drogenbos

Open Monumentendag in DROGENBOS wordt anders

Editiepajot_drogenbos

 Drogenbos is steeds op de afspraak ter gelegenheid van de Open Monumentendag, dit jaar op zondag 11 september. In het verleden ging de meeste aandacht dan naar o.m. het gemeentehuis, de watertoren, de kerk en het Felix Deboeck museum. Dit jaar wordt het een culinaire wandeling langs de oude cafés van Drogenbos.

Basis worden de oude postkaarten van de gemeente waarop niet alleen dorpszichten van toen weergegeven zijn, maar ook leuke beelden van de cafés die er nu niet meer zijn. In de archieven van de Heem- en Geschiedkundige Kring Sicca Silva Droogenbosh werden sporen gevonden van niet minder dan 63 cafés.

 Bij het uitbreken van WOII telde Drogenbos nog 42 cafés. Dit wil zeggen 1 café voor ongeveer 85 inwoners. Waar deze zich bevonden en wat er nu van geworden is, wordt tijdens deze wandeling ontdekt. Een en ander zal er ook voor zorgen dat de smaakpapillen worden verwend. Tijdens de culinaire wandeling worden de deelnemers verrast door gerechtjes die de grootouders hier in Drogenbos serveerden. Hapjes die op het menu staan: streekbier & kaas, boterham kip-kap, Calichezapdrank en Belgasnoep, ballekes met krieken en kramiek, jenever en als afsluiter rijstpap & koffie/thee. 

Voor de geleide wandeling wordt op 11 september verzameld om 14u aan het gemeentehuis. Als deelname wordt 5 euro gevraagd en hiervoor krijgen de deelnemers een boekje over de geschiedenis van de cafés in Drogenbos en kunnen zij genieten van de geleide wandeling, de hapjes en de drankjes. Inschrijven is verplicht via e-mail: jessie.mottar@drogenbos.be  of op het Gemeentehuis Grote Baan 222 1620 Drogenbos. 5 euro kan gestort worden op rek: BE 23 0910 0014 2091 met melding deelname omd 11/9/2016 of ze op het gemeentehuis af te geven voor 6 september.

Bron: Hugo Devillé/ Editiepajot.