dinsdag 2 mei 2017

Magie bij de VIssen in LinkebeekOp bezoek in de viskwekerij in Linkebeek
Dat de viskwekerij in Linkebeek nog niets van haar uitstraling heeft verloren, blijkt maar al te goed aan het aantal inschrijvingen tijdens onze twee bezoeken op 30 maart en 20 april 2017 jl. Tweemaal rond de 25 deelnemers en ook enkele studenten willen alles vernemen over het reilen en zeilen van de viskwekerij.

Dat kan maar één man, dat is Johan, de bezieler en verantwoordelijke van de viskwekerij. Een geboren verteller. Johan  raakt maar niet uitgepraat over de viskwekerij. Hoe het begonnen is en waar ze nu mee bezig zijn en welke projecten men in de toekomst wil aanpakken.

Een postkaart uit 1911 vertelt ons over de eerste aanwezigheid van een viskwekerij in Linkebeek. Het was toen een forelkwekerij.

Vele jaren later is de site in handen gekomen van de Vlaamse Overheid. Onderzoek naar zeldzame soorten en het kweken ervan om ze daarna uit te zetten in de natuur is de hoofopdracht. Serpeling, beekforel, kopvoorn, rivierdonderpad, kleine modderkruiper zijn enkele van die soorten die op de rode lijst voorkomen en die dus volop gekweekt moeten worden.

Het paradepaardje van de viskwekerij in Linkebeek echter is het kweken en terug introduceren van de kwabaal. Een kabeljauwachtige die helemaal verdwenen was in België. En daar zijn ze goed in geslaagd. Men mag niet denken dat met het kweken van enkele jonge visjes en het nadien uitzetten in een rivier, het probleem  is opgelost. Neen, een ganse resem van parameters moeten onderzocht worden vooraleer de soort zichzelf kan voortplanten. En deze wetenschap is meer dan voldoende  aanwezig in de viskwekerij van Linkebeek. De kwabaal is terug in Vlaanderen waar te nemen.
Met hulp van de mens kan men terug diersoorten in de natuur laten leven, maar ook zonder hulp van de mens. Alhoewel het niet echt juist is, want eerst moet die mens zorgen voor proper water. Dat wil zeggen wat hij eerst in de jaren zestig vuil heeft gemaakt, moet hij nu met vele en dure zuiveringsinstallaties schoon maken.  En soms lukt het dat een verdwenen vissoort, de fint namelijk, op eigen kracht terug in de Schelde komt leven.

Als we de chemische verontreiniging en het rechttrekken van onze rivieren een halt kunnen toeroepen, dan zullen er waarschijnlijk nog meer waterdieren op natuurlijke wijze in ons waterlandschap verschijnen.

In de toekomst wil men  in de viskwekerij werken aan projecten in de amfibiewereld…

Het bezoek aan de viskwekerij startte aan het parkeerterrein van het Schaveyspark, waarvan de viskwekerij een onderdeel is, op de plek waar vroege de Schaveyshoeve stond. Oudere Linkebekenaren herinneren zich dat nog. Het Schaveyspark, ook bekend als Cleertbos, is einde jaren zestig van vorige eeuw beschermd, mede op aansturen van Streekvereniging Zenne en Zoniën.

Streekvereniging Zenne en Zoniën plant in 2018 opnieuw geleide groepsbezoeken aan de viskwekerij.