maandag 4 december 2017

Sint verdwaald in ZennevalleiSint in problemen bij vullen wandelschoentjes in Zennevallei

In de nacht van 5 op 6 december 2017 komt Sinterklaas op privébezoek in de Zennevallei. Dat is ons zopas door diverse sociale media bevestigd. Hij is in onze contreien vergezeld door een eminent gezelschap Zwarte Pieten, wier aangezicht talloze zwarte vegen vertoont.  Behalve in ultramoderne lofts en sjieke villa's, waar zelfs de rook nooit door de schouw gaat, zijn in de Zennevallei de schoorstenen nog zwart berookt en beroet.  De Pieten zijn niet kieskeurig.

In de Zennevallei leert de aloude traditie ook aan de grote en aan de kleine kinderen dat de Sint een echte heilige is, weliswaar wat aan de naïeve kant. Vergezeld door een hele bende zwarte roetpieten (vrouwelijke en mannelijke en enkele gender neutrale, want de Sint voert de gelijkheid van iedereen hoog in zijn mijter, en dus zijn er eigenlijk van elke soort precies even veel) dwaalt hij doelgericht door onze contreien.

Naar het schijnt is hij maandagavond al opgemerkt ter hoogte van de Bruineput, gezeten op een witte schimmel. Waarvoor hij zich trouwens omstandig excuseert, lezen wij in de sociale media: de volgend keer zou zijn paard een andere kleur krijgen. Omdat dit Witte Paard nogal schichtig is en de Sint redelijk stram van spieren, neemt hij bij voorkeur de kleine buurtwegen. Een plaatselijke kwajongen en zijn vrouwelijke evenknie beweren nu dat hij daar eigenlijk vele uren heeft rondgedwaald en dat zijn uitgehongerde schimmel noodgedwongen aan een inlandse eik is vastgemaakt om nieuwe krachten te kunnen opdoen.

De oorzaak van deze droeve dwaaltocht is niet ver te zoeken. Je hoeft geen Hercules Poirot te zijn om dit raadselachtige gebeuren precies te kaderen: de Sint en zijn goede gezelschap zijn verdwaald in het Kajottersbos omdat zij op hun tocht ontiegelijk veel afgeschafte of af te schaffen wegen zijn tegengekomen. De Sint weet natuurlijk als geen ander dat er bij ons geen stoute wandelaars zijn, die bij nacht en ontij de wegen barricaderen. De oorzaak moet elders liggen. Bij hoge politieke Pieten? Maar dat mag niemand hardop zeggen, anders slaat die Witte Schimmel van verbijstering op hol. 

Schrijf geen briefje aan de Sint, dit jaar, maar aan de boze trawanten die de Sint op een dwaalspoor willen brengen door nog meer rustige wegen af te schaffen. Doen!