dinsdag 5 december 2017

Waarom moeten voetwegen weg?

Willen Beersel en Vlaams-Brabant  buurtwegen afschaffen en domein Huizingen privatiseren?De gemeente Beersel blijkt voorstander te zijn van een open Hanenbos, dat een soort van speelbos zou worden. Zo is het ten minste op de jongste gemeenteraad voorgesteld, waar de gedeeltelijke afschaffing van een aantal buurtwegen in het provinciedomein en het Hanenbos ter sprake kwam.
De gemeente (d.w.z. het schepencollege en de meerderheid van de gemeenteraad) wil wel het provinciedomein van Huizingen afgesloten houden “omwille van de veiligheid”. Er zou daarover een studie bestaan van “de veiligheidscel van het provinciedomein” en die heeft geadviseerd dat het domein afgesloten moet blijven. 
In het dossier van het openbaar onderzoek over de gedeeltelijke afschaffing van de voetwegen in Hanenbos en domein Huizingen is daar evenwel niets van terug te vinden.
Als de boszones van het domein gewoon voor het publiek zouden worden opengesteld, dreigt ook de fauna en de flora van het domein vernield te worden via allerlei vandalenstreken, is de redenering. Maar dat vinden de voorstanders van het openhouden van de buurtegen een argument dat weinig hout snijdt. Het Hallerbos krijgt duizenden bezoekers te verwerken, Begijnenbos, Sanatoriumbos, Frankveld en Schaveys stellen het goed en hebben niet bepaald last van vandalisme, onveiligheid en vernielzucht.
“We doen er dus goed aan om onze bezwaarschriften volop verder voor te bereiden en in te dienen.  Het probleem is zeker niet opgelost met het simpele opnieuw openstellen van Hanenbos, waarin zich dan “stukken van afgeschafte buurtwegen” zouden bevinden.  En de verbindingsfunctie met andere groenzones, bossen en trage wegen gaat hoe dan ook verloren. Wij denken dat we van de gelegenheid gebruik moeten maken om dit alles duidelijk te maken via zoveel mogelijk bezwaarschriften, zegt streekvereniging Zenne en Zoniën.

 Op 1 januari gaat het huidige Hanenbosdomein van de Provincie Vlaams-Brabant over naar de Vlaamse Overheid.  “Een ideale gelegenheid om de hele problematiek van de buurtwegen te herzien en dus geen voorbarige besluiten te nemen die de zwakke weggebruikers, de wandelaars en natuurliefhebbers schade toebrengen.  Er zijn nog altijd boswachters en er is nog steeds een mogelijkheid om alleen de actieve recreatie van het domein van Huizingen van een afsluiting te voorzien,” aldus de tegenstanders van het afschaffen van de buurtwegen.