dinsdag 16 januari 2018

Plaats voor Plannen of Plannen voor PlaatsDe Vlaamse Bouwmeester komt naar Halle. Niet in hoogst eigen persoon, maar via het klassieke witte doek.  Om zijn ideeën over beter wonen, betere woonomgeving, betere ordening van onze ruimte te verkondigen.

In de Raadzaal van het (nieuwe) stadhuis aan het Oudstrijdersplein vertoont Halle namelijk op  dinsdag 30 januari om 20 uur de  film Plannen voor Plaats. Wat de BWMSTR aan inzichten biedt, kan je onder meer hier nalezen. (https://www.vlaamsbouwmeester.be/nl/nieuws-publicaties/plannen-voor-plaats)In Knack van 6 december  (http://www.knack.be/nieuws/belgie/vlaams-bouwmeester-leo-van-broeck-nu-nog-vrijstaand-bouwen-is-crimineel/article-longread-935033.html) kan je ook al kennis nemen van de originele ideeën die hij verkondigt.

Wat ons  alvast is opgevallen:  Vlaanderen heeft de beschikbare ruimte verkwanseld door verkavelingen en lintbebouwing toe te staan.  Dat wisten we natuurlijk al langer, zelfs al wonen velen onder ons in een dergelijke verkaveling of aan zo’n lint.

De BWMSTR pleit voor hoogbouw, voor kerndorpen, voor herverdeling van wooneigendom via vormen van aandeelhouderschap, voor kleiner wonen en grotere woondichtheid.

In veel van zijn ideeën kunnen wij ons vinden. We zijn dan ook benieuwd naar

1.      Hoe los je in enkele decennia op wat gedurende enkele eeuwen scheef  is gegroeid?

2.      Hoe goed of hoe slecht doorstaan de gemeente- en stadsbesturen tussen Zenne en Zoniën de confrontatie met de ideeën van de BWMSTR?

3.      Welke besturen hebben het lef om open ruimte niet alleen te bewaren (er wordt ook in onze streek nog dagelijks ruimte verkwanseld) maar ook bij te winnen?


Streekvereniging Zenne en Zoniën is al 45 jaar bekommerd om een goede ruimtelijke ordening. Wij bevelen iedereen aan om de film, gedraaid door klimaatvoluntarist Nick Balthazar, te gaan bekijken.

In Plannen voor plaats nemen Nic Balthazar en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck de kijker mee op een tocht door Vlaanderen, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving. Willen we onze klimaat- en energiedoelstellingen halen, volgende generaties een toekomst bieden en de biodiversiteit vrijwaren, dan moeten we immers anders gaan nadenken over wonen en bouwen, over ontwikkeling en mobiliteit. De film laat zien dat die mindswitch niet in het teken hoeft te staan van bezuiniging, versobering of verlies, maar juist de sleutel kan bieden tot een aangenamere, gezondere, beter uitgeruste en meer inclusieve leefomgeving.