zondag 11 februari 2018

De trein is altijd een beetje...Meer treinen in de Rand

Het nieuwe vervoerplan van de NMBS (december 2017) voorziet in meer extra treinen. De frequentie van de S-lijnen op het GEN (verder gewestelijk express net genoemd) wordt verhoogd. En na twee maanden sporen moet er gezegd worden dat de wachttijden er korter zijn op geworden. Hoe weten we dat zo zeker…?

Wel, bij Zenne en Zoniën zijn er enkele mensen die gedurende twee maanden aan een soort van ‘trein sight seeing’ begonnen zijn, met als doel de gebruikstijden van de NMBS eens onder de loep te nemen. Zij sporen op minder bekende spoorlijnen waarbij je iets van het landschap kan ontwaren EN gebruik makend van de verhoogde frequentie op de S-lijnen kan je zeker de reistijd gevoelig inkorten

Maar wat is die S nu? Het Snet dat spoort op het GEN. Om deze spraakverwarring een beetje te ontwarren moet je weten dat sinds december 2015 alle treinverbindingen in een straal van 30 km rond Brussel het Snet vormen. De S staat voor “voorstedelijk”, stad zou je in het Nederlands kunnen bedenken. Maar men hanteert liever internationale termen en dan kom je aan de term ‘suburbain’. Op een gewone werkdag bedienen onze Streinen 12 voorstadslijnen met 143 treinhaltes en 700 treinen. Met de verhoogde frequentie sporen ze ook in het weekend. Dus lijn 26 kan je nu ook op zaterdag en zondag nemen. Bijvoorbeeld op Nieuwjaarsdag. Er zal een systeem van knooppunten worden uitgewerkt, zodat er moeiteloos op metro, trein en bus kan overgestapt worden. En er wordt gewerkt aan een tariefintegratie.
In Wallonië liggen de werken aan de lijn 161 Brussel Ottignies (90 % afgewerkt) en lijn 124 Brussel Nijvel (30 % afgewerkt) al twee jaar stil. Als de problemen met de verdeling van het extra miljard euro en de nodige vergunningen opgelost zijn, kunnen de werken begin 2018 terug worden opgestart. Dat is dus hoopvol.

Het valt Zenne en Zoniën op dat de wachttijden in gans België er ‘iets op verbeterd’ zijn. We geven een concreet voorbeeld opgetekend door onze reisexperten. Bij het begin van een treinreis moet je je degelijk voorbereiden en dat doe je dus op de website van de NMBS, zodoende heb je de goede richtingen en de goede reistijden en weet je ook dat je niet in overtreding bent. Bijvoorbeeld gaan wandelen in de Ardennen en de auto thuis laten staan, dat kan best. Wil je een toffe wandeling van Statte naar Hoei beleven, dan kan je in Halle de trein richting Binche nemen. Stap af in La Louvière Zuid. Binnen de acht minuten kan je overstappen op de trein richting Luik Guillemins en stap je in treinhalte Statte na een uurtje sporen af. Een wandeling langs de Maas of een zelf uitgestippelde wandeling laat je genieten van mooie landschappen. En als ooit de ‘stukke kabelbaan’ in Hoei Perron gemaakt zou kunnen worden, dan heb je een mooie daguitstap met de trein gemaakt. De kabelbaan zou in 2020 terug operationeel zijn.


Weet dat je momenteel vanuit Halle een rechtstreekse treinverbinding hebt tijdens de week naar Doornik en verder Kortrijk, Sint Niklaas, Turnhout en Luik.
Met openbaar vervoer vragen kunnen onze leden steeds terecht bij Zenne en Zoniën. Je stuurt een mail naar willy.defranc@telenet.be en je krijgt steeds een antwoord.