maandag 4 juni 2018

Beersel heeft Neerdorppark

Neerdorp wordt Park

In Huizingen kreeg de voormalige Catala-papierfabriek aan de  Demeurslaan een grondige opknapbeurt. De omgeving is omgevormd tot   een buurtpark waar het heerlijk vertoeven is. Zondag 3 juni , na het officiële gedeelte en de herinwijding van de kapel waren er activiteiten voor kinderen en kon iedereen het park ontdekken met een drankje en versnapering.


In 2010 kocht de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) de volledige site en werkte een plan uit voor het volledige bedrijventerrein. De industriële gebouwen werden geïnventariseerd en de meest waardevolle  werden behouden. De POM contacteerde de Vlaamse Landmaatschappij voor de inrichting van het park. De ligging nabij de Molenbeek en de historische gelaagdheid van het park, vormden de basis voor een tweede inrichtingsplan in het kader van het project Land van Teirlinck.
 Een van de belangrijkste doelstellingen was de maximale opwaardering van het watersysteem. Het park ligt tussen een woon- en bedrijvenzone en is daardoor een visuele buffer én rustplaats voor buurtbewoners en werknemers. Bedoelini is ook te komen tot een autovrije fietsverbinding tussen Lot en Huizingen.

In augustus 2017 is de werf van start gegaan. Tijdens een eerste fase zijn de bekkens geruimd en werd de oorspronkelijke slotgracht rond de middeleeuwse Motte opnieuw uitgegraven. In een tweede fase volgde de aanleg van wandel- en fietspaden. Ook werd een speeltoren geplaatst, evenals houten vlonders en bruggen.

Er komen nog picknickbanken, ligzetels en infoborden die de geschiedenis van het park beschrijven. Tegen de zomervakantie zal het grotendeels toegankelijk zijn. De totale kostprijsloopt op tot 800.000 euro. De POM financierde daarvan 250.000 euro en de gemeente Beersel 100.000 euro. De overige 450.000 euro betaalde de Vlaamse overheid.

Nog een pikante opmerking: bllijkbaar is men in alle stilte afgestapt van de benaming "Manchestersite", die op heel wat weerstand botste maar die aanvankelijk gehandhaafd bleef. Neerdorp klinkt al  echt streekgebonden.


Bron: RSW