maandag 4 juni 2018

Zoniënwoud heeft EcoductDieren kunnen in principe  voortaan ongestoord en helemaal veilig de Ring van Brussel oversteken via een eigen brug. Het Ecoduct Groenendaal in Hoeilaart is vanaf zondag definitief afgesloten voor de mens.
Vlaams minister van Mobiliteit en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), Brussels minister voor Leefmilieu Céline Fremault (CDH) en Marleen Evenepoel van het Agentschap voor Natuur en Bos riepen de menselijke passanten zondag symbolisch een halt toe.
Er is  veel aandacht besteed aan de natuurlijke integratie van het ecoduct in het bos. Bovenop de brug zijn struiken en bomen geplant die ook elders in het Zoniënwoud voorkomen. 
Brug met beekje
En er is ook rekening gehouden met de voorkeuren van de verschillende diersoorten. Zo is er een strook met hoge struiken en bomen aangelegd waarop vleermuizen zich zullen oriënteren. Voor de kikkers is een 'watercorridor' of een beekje aangelegd, zodat zij de Ring via het water kunnen oversteken.
Ook de omgeving van de brug is stevig onder handen genomen. De voorbije maanden zijn  meer dan 10.000 struiken en bomen aangeplant die zorgen voor natuurlijke aansluiting tussen brug en omliggend landschap.
De vroegere renbaan van Groenendaal is gedeeltelijk omgevormd tot een begrazingsblok waar een achttal Schotse Hooglanders jaar in jaar uit zullen vertoeven. Een kijkhut biedt uitzicht op de wilde grazers en de aanloophelling naar de dierenbrug.
"Dit Ecoduct maakt het verkeer veiliger voor dier én mens", zegt minister Weyts. "Dieren worden naar een veilige oversteek geloodst. Chauffeurs worden niet meer gedwongen tot gevaarlijke manoeuvres om een overstekend dier te ontwijken. En twee versnipperde stukken Zoniënwoud, doorkliefd door de Ring rond Brussel, worden opnieuw met elkaar verbonden via het Ecoduct."
Menselijke toets
Samen met een  graffitikunstwerk van  DZIA onder de brug en de tekst "Ecoduct Groenendaal" in grote letters, geeft een natuurkunstwerk van Koen Vandewalle de Ringgebruiker een beetje duiding bij de zandkleurige brug die een natuurgebied van ongeveer vijfduizend hectare met elkaar verbindt.

"Op de graffiti onder de brug zie je afbeeldingen van reeën, boommarters, loopkevers, salamanders en vleermuizen", vertelt Evenepoel. "Dat zijn maar enkele van de diersoorten die gebruik zullen maken van dit ecoduct."
De Vlaamse en Brusselse overheden legden eerder al een boombrug, ecotunnels en 25 kilometer geleidend ecoraster aan in het Zoniënwoud. De bedoeling is om van een gebied dat vandaag opgesplitst is in groene eilandjes weer één groot natuurgebied te maken.