donderdag 12 juli 2018

BBL heeft memorandum voor Vlaamse verkiezingen

In de voorbije legislatuur zijn er baanbrekende ideeën gelanceerd. Denk aan de nieuwe ruimtelijke visie en de betonstop, of ministers die ijveren voor een hernieuwbare en fossielvrije toekomst. De regering Bourgeois riskeert echter te eindigen met een stevige kloof tussen woorden en daden. Want in tegenstelling tot de boude ideeën, gaat het ruimtebeslag gewoon door, stijgen de broeikasgasemissies al drie jaar op rij en is de luchtkwaliteit in de steden en langs drukke wegen ondermaats.

 De volgende regering moet duurzaamheid als een topprioriteit naar voren schuiven door te kiezen voor de kansen van vergroening. Behoud de resterende open, groene ruimte door een betonstop. Zet in op plantaardige voeding en verminder de veestapel voor proper (zwem)water, een vitale bodem en gezonde lucht. Voer een slimme kilometerheffing in die tegelijk de files, luchtvervuiling en broeikasgasemissies doet dalen. Laat geen blikjes en flesjes meer toe in de straten, bermen en natuur dankzij statiegeld. En ga voor een planmatige uitrol van hernieuwbare warmte om de vervuiling door stookolie en aardgas uit te faseren.
De milieubeweging heeft haar memorandum voor de komende Vlaamse verkiezingen klaar. Ontdek een hele reeks maatregelen om de transities naar een circulaire en hernieuwbare samenleving te versnellen in een open en groen Vlaanderen.
Download het memorandum