maandag 27 augustus 2018

Linkebeek - Prolink opgevolgd door tweetalige oplossing


Vlamingen noodgedwongen op tweetalige Lijst


De Vlaamse oppositielijst Prolink in faciliteitengemeente Linkebeek houdt op te bestaan. De twee huidige raadsleden Eric De Bruycker en Rik Otten stoppen ermee. Er komt wel een nieuwe tweetalige lijst op.
Eerder raakte al bekend dat de Franstaligen niet langer gezamenlijk naar de kiezer trekken, aangezien onder meer burgemeester Valérie Geeurickx en schepen Yves Ghequire gemeenteraadsvoorzitter Damien Thiéry (MR) en hun eenheidslijst  LB de rug toekeren en met een eigen lijst beginnen.
Aan Nederlandstalige zijde wordt de Vlaamse oppositielijst Prolink, die in 2012 wel al de deur openzette voor Franstaligen, helemaal opgedoekt. Doorheen de jaren zagen de Vlamingen hun vertegenwoordiging in de gemeenteraad al afnemen. In 1982 haalde LK2000, decennialang de naam van de Vlaamse lijst, nog 25,8 procent van de stemmen en vier zetels. Eind jaren tachtig daalde het zetelaantal al naar drie, en tijdens de laatste twee gemeenteraadsverkiezingen werden nog maar twee zetels gehaald.
De Linkebeekse Vlamingen zullen in oktober dus noodgedwongen  terechtkunnen op een nieuwe, tweetalige lijst. Die wordt aangevoerd door Mitra De Kempeneer, een handelaar uit het centrum van Linkebeek. Op die lijst is ook plaats voorzien voor enkele leden van het opgedoekte Prolink.