maandag 11 februari 2019

Geen benoeming voor Burgemeesters Faciliteitengemeenten


Homans weigert burgemeesters van 4 faciliteitengemeenten te benoemen

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zal de benoeming van de burgemeesters van faciliteitengemeenten Wezembeek-Oppem, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek niet goedkeuren. Zij hebben volgens Homans bij de gemeenteraadsverkiezingen de taalwetgeving overtreden. 

Dat zegt de minister in een interview in De Ochtend met Radio 1. De kans is volgens haar ‘totaal onbestaande’ dat de vier nog worden benoemd tijdens deze legislatuur. Volgens haar is het ‘hun eigen schuld’. Homans stelt dat de niet-benoemde burgmeesters nu ‘voor eens en altijd moeten leren dat de faciliteitengemeenten in Vlaanderen liggen, en zich aan de regels moeten houden’. 

‘We hebben op voorhand laten weten aan de faciliteitengemeenten dat de gouverneur de oproepingsbrieven zou versturen. Maar ze hebben toch een eigen taalregister gebruikt, dat ze onwettig hebben aangelegd’, verwijt ze de vier burgemeesters. In dat taalregister kunnen inwoners aangeven in welke taal ze hun brieven van de overheid willen ontvangen. De personen die daarin opgaven franstalig te zijn, kregen dan ook een franstalige oproepingsbrief toegestuurd. Maar in principe moeten ze elke keer opnieuw aangeven dat ze een document in het Frans willen krijgen. 

Ook in Kraainem werd het taalregister gebruikt, maar daar treft de huidige burgemeester geen schuld aan, en daarom kan die volgens Homans wel benoemd worden. De enige faciliteitengemeenten rond Brussel waar wel alles correct is verlopen is Wemmel. Ook daar is er dus geen probleem voor de burgemeester.
De burgemeesters zijn nog niet formeel op de hoogte gesteld van hun niet-benoeming, maar Homans gaf op Radio 1 aan dat  het niet-benoemingsbesluit op haar bureau klaarligt om te ondertekenen. De enige burgemeester die wel al is gecontacteerd is die van Wemmel, die al wist dat er voor hem geen probleem is. 'En de burgemeester van Kraainem weet dat bij deze ook'. 

'Pesterijen'
In een reactie op Radio 1 stelt schepen Philippe De Vleeschouwer uit Sint-Genesius-rode dat het gaat om 'pesterijen'. 'Ik begrijp er niets van. Alles is hier correct verlopen', zegt de partijgenoot van de niet-benoemde burgemeester Pierre Rolin. 

Beroep 

De vier kunnen bij de Raad van State wel in beroep gaan, maar volgens de minister zal dat weinig uitmaken.  ‘Het verleden heeft uitgewezen dat dat niet werkt’, verwijst ze naar eerdere beroepsprocedures waarbij Damien Thiéry (MR) van Linkebeek in het ongelijk werd gesteld.

Bron: VRT Radio 1