zaterdag 9 februari 2019

Hallerbos groeit als Groene Kool



"Hallerbos wordt tien voetbalvelden groter en 20.000 bomen rijker"


Zondag 3 maart staat er in het Hallerbos een massale boomplantactie op stapel. Het Hallerbos wordt vijf hectare groter en hiervoor moeten 20.000 bomen worden geplant. Het Agentschap voor Natuur en Bos rekent op vele helpende handen.

Het Agentschap voor Natuur en Bos wil het draagvlak voor het Hallerbos nog verstevigen en roept daarom de hulp in van de Hallenaren om mee het nieuwe stuk bos te komen aanplanten op zondag 3 maart.

“In 2017 kon het Agentschap voor Natuur & Bos een akker van tien hectare aankopen van een particulier. Die akker sluit naadloos aan bij het Hallerbos en maakt zo de huidige afstand tussen het Maasdalbos en het Lembeekbos een stukje kleiner. Bedoeling is om binnenkort de helft van de oppervlakte, zo'n vijf hectare, te gaan bebossen. Dat kadert in ons Plan Boommarter.

Dat plan  is een samenwerking voor meer natuur en natuurverbinding rond het Hallerbos, Lembeekbos en andere bossen ten zuiden van Halle. We gaan graag samen met verenigingen en bewoners aan de slag met boomplantacties, haagacties, ecotunnel ... om het gebied mooier en groener te maken. Zo hopen we op termijn ook opnieuw boommarters te verwelkomen in Halle, ” zegt het Agentschap Natuur en Bos.

Druk programma

De organisaties die betrokken zijn bij het Plan Boommarter (stad Halle, Natuurpunt Halle, Natuur & Bos, het Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei, provincie Vlaams-Brabant en de Natuurgidsen Zuidwest-Brabant) maken van zondag 3 maart een absolute natuurdag voor wie een handje wil komen toesteken. Die dag wil men samen met individuele Hallenaren, verenigingen, collega's en buren zo veel mogelijk bomen planten. In de week van 25 februari komen ook de Halse scholen al hun deel van het werk doen.

“En er zal veel meer te beleven zijn dan enkel bomen planten. Van 10 uur tot 12 uur kan je ook deelnemen aan een aantal sportieve initiaties zoals yoga, tai-chi, mountainbike, mindfull walk en een stiltewandeling. Van 12 uur tot 14 uur staan er ook optredens gepland en kan men even bijkomen in een bar en met streetfood ( beetje raar in een bos, natuurlijk, maar het klinkt trendy). In de namiddag loopt de animatie verder tot 16 uur. Onder meer Roos van Acker komt er een programma verzorgen”, aldus Plan Boommarter.

Hallerbosboek

Opmerkelijk: de boomplantactie wordt mee gefinancierd met de opbrengst van de verkoop van het nieuwe Hallerbosboek dat enkele maanden geleden uitkwam. Mee komen planten is verder gratis, maar om voldoende materiaal te voorzien vraagt Plan Boommarter wel om vooraf in te schrijven via de website. Plaats van afspraak is het Houtveld in Essenbeek dat bereikbaar is te voet of met de fiets en in beperkte mate ook met de auto. Deelnemers voorzien best laarzen of waterdicht schoeisel en warme kledij. Plan Boommarter voorziet de spades en het plantgoed.