donderdag 21 maart 2019

Burgemeester Beersel tegen verstedelijking. Halle blijft verdichten. Leeuw heeft plaats genoeg


Bouwstop in de Rand?
De tijd dat gemeentebesturen in de Zennevallei, verenigd in de Randfederatie Halle, samen plannen en reglementen maakten en goedkeurden om hoogbouw en verstedelijking te bannen, ligt ver achter ons.

De gemeenten en hun besturen werken nu nog wel samen in politiezones en in  zwerfvuilacties of erfgoedprojecten en in het Strategisch Project Zennevallei, dat probeert de schaarse natuur zinvol(ler) te beheren.

Met het verdwijnen van de Randfederaties in 1977 ging  wel een groot stuk van het streekgevoel verloren.

Burgemeester Hugo Vandaele van Beersel komt de verdienste toe om openlijk te pleiten voor een inwonersstop en het behoud van wat nog overblijft van het landelijk karakter in zijn gemeente. Hij kan hiervoor uiteindelijk ook  teruggrijpen naar een reglement van de randfederatie Halle uit  1975 dat een stevige rem zet op de verstedelijking via hoogbouwprojecten.

Zoals verder in dit nummer blijkt, geniet hij geen bijval in buurgemeenten Halle en Sint-Pieters-Leeuw.  De vele grootschalige nieuwbouwplannen in Halle worden niet stopgezet, de stad slibt dicht als een niet geruimde Zenne. Leeuw beweert “nog plaats genoeg te hebben”.