woensdag 22 januari 2020

Herdenking Vliegtuigramp Huizingen


Gezocht: materiaal en getuigen voor herdenking van vliegtuigramp Huizingen

In Beersl zijn de gemeentelijke archiefdienst en het Heemkundig Genootschap ‘van Witthem’ op zoek naar getuigen die meer kunnen vertellen over de vliegtuigramp van een Amerikaanse bommenwerper in de beemd van Huizingen op 13 mei 1945.

©Gemeente Beersel
Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat een Amerikaanse bommenwerper tijdens een oefenvlucht neerstortte in de beemd in Huizingen. De ramp gebeurde op 13 mei 1945 -vijf dagen na Victory Day- en toevallig de zondag dat in Huizinge  de procesie uitging.

Uit het verslag van het Amerikaans Leger blijkt dat de piloot tijdens een lage oefenvlucht door turbulentie of een verkeerd manoeuver-  de spitse kerktoren slechts op het nippertje kon ontwijken. Hij scheerde rakelings langs een huizenrij en zocht een open plek om een noodlanding te maken. Helaas raakte de B26 Marauder een bomenrij waardoor de rechtervleugel als eerste de grond raakte en crashte. Diverse explosies van munitie die aan boord was, volgden.. De zeven bemanningsleden van het 494th Bomber Squadron, en één passagier kwamen allen om het leven. Het Rode Kruis en de Amerikaanse brandweer kwam in ijltempo ter plaatse maar er kon geen hulp meer baten. Gealarmeerd door de knallen lokt de ramp heel wat kijklustigen die zich vergaapten aan de krater, de verspreide brokstukken en een paar verbrande koeien.

 Het Amerikaanse leger kwam ter plaatse om de verkoolde lichamen te bergen en het wrak op te ruimen. Een aantal overledenen berusten op de Amerikaanse begraafplaats in Neufré (in de Ardennen), anderen werden gerepatrieerd.
Het gemeentebestuur wil deze tragische gebeurtenis herdenken door het oprichten van een gedenkplaat op de plaats van de ramp. Het Heemkundig Genootschap ‘van Witthem’ zal een publicatie wijden aan de vliegtuigramp.

"Vermits er geen krantenartikelen over de crash verschenen, zijn we duchtig op zoek naar getuigenissen van Huizingenaren die het wrak gingen bekijken, souvenirs meenamen of gewoon als u dit verhaal heeft vernomen van uw voorouders", aldus de oproep. "Hoe miniem ook uw informatie, neem contact op met de gemeentelijke archiefdienst. Alleen op deze manier kunnen we de volledige gebeurtenis reconstrueren."

Herdenking vliegtuigramp : zondag 17 mei 2020 / beemd Huizingen