maandag 24 juni 2019

Vlaamse Rand verstedelijkt verder: Brusselaars blijven komen

Verstedelijkin_rand
21.700 Brusselaars verhuisden vorig jaar naar Vlaanderen. Dat is een record, en 2,5 keer meer dan het aantal Vlamingen dat de omgekeerde beweging maakt. Dat blijkt uit cijfers van Binnenlandse Zaken die vastgoedorganisatie CIB Vlaanderen onderzocht.

In 2018 trok een record van 21.700 Brusselaars naar Vlaanderen. Omgekeerd ruilden slechts 8.611 mensen hun Vlaamse stek in voor een woning in Brussel. Tel daar de Walen bij die naar Vlaanderen verhuisden (8.848 in 2018) en u komt op ruim 30.548 mensen. Bijna dubbel zoveel als het aantal Vlamingen dat vorig jaar naar een ander gewest trok (16.153). Een verschil van 14.395 mensen. Tien jaar geleden was dat nog maar 6.617.

 “Meer waar voor hun geld”

 Volgens CIB Vlaanderen is er niet één verklaring waarom Vlaanderen zo populair is bij Walen en Brusselaars. “Inwoners van de duurdere gemeenten in het Brussels Gewest, zoals Woluwe, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde, zoeken bijvoorbeeld vaak hun toevlucht in de Vlaamse Rand. Daar vinden ze waar voor hun geld met daarbovenop een vlotte verbinding naar de hoofdstad. Ook andere faciliteiten spelen een belangrijke rol.”
Er zijn ook fiscale factoren. Sinds 1 juni 2018 betaal je in Vlaanderen altijd 7 procent registratierechten bij de aankoop van een gezinswoning. Daarvoor was dat voor woningen met groot beschrijf 10 procent. “Het is onwaarschijnlijk dat deze verlaging zich nu al laat voelen. Maar de fiscale concurrentie tussen de gewesten speelt al langer, en de Vlaamse Rand rond Brussel is daarvoor in zekere zin het strijdtoneel.”

Die stadsvlucht is ook een groot probleem voor de Brusselse overheden, vooral omdat de mensen die Brussel binnenkomen structureel armer zijn dan zij die vertrekken. En armere mensen betekent minder belastingen. De stadsvlucht tegengaan staat dus hoog op de ministeriële agenda, waar bijvoorbeeld ook de dure uitbreiding van de metro op staat.
Inmiddels deint die uitwijking uit Brussel steeds verder uit over Vlaams-Brabant en delen van Oost-Vlaanderen, en dat heeft ook gevolgen op het vlak van integratie en behoud van de eigenheid van Zennevallei en Pajottenland.

Opmerking: ondanks de negatieve sfeer die de Franstalige pers rond Vlaanderen blijft propageren, komen welstellende Brusselaars toch nog altijd heel graag in de Rand wonen..