vrijdag 1 november 2019

Boskappingen worden gespreid



Het Agentschap voor Natuur en Bos zal de kappingen in zijn bossen meer spreiden, na protest van burgers.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) neemt gas terug in het kappen van bomen in zijn eigen bossen. Het tempo waarin dat zal gebeuren wordt teruggeschroefd, net als de schaal waarop.

Het agentschap doet de bijsturing na aanhoudend protest van burgers die het grootschalige rooien ervaren als een verminking. In Wingene trokken ze met succes naar de Raad van State. Het kapbeleid staat voor hen haaks op de intentie van de Vlaamse regering om 10.000 hectare bos bij te creëren. ‘Vanwege de efficiëntie hebben we de jongste jaren soms grote kappingen in één keer doorgevoerd. De slinger is wellicht wat doorgeslagen. Wij begrijpen dat sommige ingrepen de bosbezoekers bruuskeren. Daarom zullen we vanaf nu geleidelijker te werk gaan.’ zegt het ANB.

Maar de kap als dusdanig staat niet ter discussie. Het ANB verantwoordt dat met de biodiversiteit als voornaamste argument . Een gevarieerder bos (meer verschillende soorten en leeftijden, open plekken) biedt meer levenskansen aan uiteenlopende diersoorten en is robuuster. Om die ­reden worden ook exoten als de Amerikaanse eik geveld.

Kappen is een manier om het bos te beheren, geen doel op zich. Het ANB blijft overtuigd van het nut en de noodzaak daarvan binnen duurzaam bosbeheer. Op termijn komt er bos bij. Het agentschap vindt voor die visie steun bij wetenschappers en bij een vereniging als Bos+. Het ANB zal tegelijk zijn communicatie beter verzorgen om de ingrepen meer te duiden en verteerbaar te maken bij het publiek.

Boom slaat koolstof op

Dat publiek snapt niet waarom er in deze klimaattijden nog aan bos geraakt wordt. Elke boom slaat koolstof op en een bos brengt verkoeling. Ook dat argument countert het ANB. Als je niet geregeld kapt, legt een bos net minder CO2 vast.‘Je moet het hout wel duurzaam gebruiken en bijvoorbeeld opslaan in meubelen die jaren meegaan.
Wat de boze burgers danig dwarszit, is dat het hout van de gekapte bomen verkocht wordt en vaak in bulk naar het Verre Oosten verdwijnt. Het verwijt klinkt dat het ANB dat doet vanwege de opbrengst. Maat de perceptie dat geld de drijvende kracht is, klopt niet.

Nederland

Ook in Nederland is onder druk van de publieke opinie het kap­beleid bijgestuurd. Natuurmonumenten, de Nederlandse tegenhanger van Natuurpunt, besloot in juli na het raadplegen van zijn leden, minder bomen te gaan kappen.  Staatsbosbeheer, het Nederlandse ANB, nam een vergelijkbare beslissing. Een petitie van 23 organisaties tegen het kappen door Staatsbosbeheer is al meer dan 26.000 keer onderschreven.
Bron: De Standaard