woensdag 25 december 2019

Burgemeesters vragen erkenning als centrumregio


©toekomstforum halle-vilvoorde

De burgemeesters van Halle-Vilvoorde vragen via het Toekomstforum specifieke aandacht van de federale onderhandelaars voor de regio. ©Toekomstforum Halle-Vilvoorde


Op 18 december 2019 zijn de burgemeesters van Halle Vilvoorde samen op de Algemene vergadering van Toekomstforum Halle Vilvoorde. Ze hebben eisen en verzuchtingen voor de streek  geformuleerd die ze  aan de federale regering willen voorleggen .


Het Toekomstforum wil de kwaliteit van het leven voor de meer dan 600.000 inwoners van Halle-Vilvoorde op het vlak van werken, studeren, mobiliteit, cultuur, taal, e.a. verbeteren. Het  platform voor overleg en coördinatie dat  concrete acties voor de regio Halle-Vilvoorde wil waarmaken.

Tijdens het grote burgemeestersoverleg van 18 december zijn de eisen van het Toekomstforum aan de federale onderhandelaars bevestigd.:


Federale erkenning voor de specifieke situatie van Halle-Vilvoorde als centrumregio


Versterkt veiligheidsbeleid: een volwaardig parket, een eigen justitiehuis met goede samenwerking en communicatie met justitie, een regio-specifieke rechtspraak, hogere dotatie voor lokale politie en de hulpverleningszone Vlaams-Brabant-West (zoals initieel werd beloofd), extra capaciteit voor het uitvoeren van een veiligheidsbeleid voor de luchthaven


– Een federale vliegwet: om de economische meerwaarde en tewerkstellingscreatie van Brussels Airport te verzoenen met het milieu en de leefbaarheid, de gezondheid en het woonrecht voor de omwonenden en een rechtvaardige verdeling te bekomen van de lusten én de lasten die verbonden zijn aan de luchthaven.


EN-EN aanpak mobiliteit: inzetten op hoogwaardig openbaar vervoer in GEN zone om zo tot een sterker openbaar vervoersnetwerk te komen naast een meer uitgebreide fiets- en kwalitatievere weginfrastructuur.

©Toekomstforum