dinsdag 14 januari 2020

HALLE - Opzij opzij opzij, daar komt die trappenpartij

©Stad Halle
In Halle is het inmiddels algemeen bekend: De doeken aan voor- en achtergevel van het Historisch Stadhuis van Halle zijn nu grotendeels verwijderd. De restauratie van de buitengevels moet nog wel volledig afgewerkt worden en de stellingen afgebroken en afgevoerd.

De volledige restauratie en de aanbouwfase komen er aan. Daarna moet het Possozplein aan de  achterzijde heringericht worden en een nieuwe bestemming krijgen. Over de bestemming van het gerestaureerde gebouw  eerst tot nu toe ook  geen echte duidelijkheid.



De fasering van de werken toont even zeer  dat er nog heel wat wijzigingen in de oorspronkelijke plannen overwogen worden en mogelijk zijn.

De gemeenteraadscommissie van 9 januari 2020 is in dat opzicht verhelderend geweest. Pas nu blijkt dat "mensen zich zorgen beginnen te maken".  Het historisch stadhuis is samen met de Basiliek en het Jezuïetencollege  HET ankerpunt van Halle en de aan gang zijnde restauratie is dus niet iets waar men lichtzinnig over heen stapt. Hier bepalen heden en verleden de toekomst van de stad. Van een "staatszaak" gesproken!

Een van de eerste werkzaamheden die op stapel staan, is de aanleg van een nieuwe "trappenpartij" aan de ingang van het stadhuis op de Grote Markt. 


Dit is wat er daarover te lezen staat in een collegebeslissing van 08/11/2019 :

"De trappenpartij aan de voorgevel zal vernieuwd worden in een symmetrisch opgevatte trappenpartij waarin hellende vlakken worden ingewerkt zodat de toegang voor alle personen mogelijk is via de voorgevel. Voor de realisatie zal de werfzone vooraan het stadhuis uitgebreid worden tijdens de duur van de werkzaamheden. De werkzaamheden omvatten onder andere het verwijderen van de bestaande constructie (het blauwe hardsteen plankier + trappenpartij + deel van de bestrating van de grote markt volgens nieuwe bouwlijn) tot op bruikbaar niveau voor de nieuwe trappenpartij. Recuperatie van de genummerde kasseien in deze zone van de grote markt."


Zowel N-VA als Halle 2019 hebben zich bezorgd getoond over de aanpak ervan.  Zo zegt de N-VA:
"Deze symmetrisch opgevatte trappenpartij met hellende vlakken zal een groot deel van de ruimte tussen de voorgevel van het historische stadhuis en het standbeeld van Servais innemen.



De Halse N-VA-fractie vreest dat de toegang tot de Grote Markt via café De Sleutel heel wat hinder zal ondervinden. Verder zal dit ook een impact hebben op de terrassen van de aangrenzende horecazaken. Wat de gevolgen zijn voor carnaval en andere festiviteiten op de Grote Markt is ook zeer onduidelijk."


©Stad Halle






















Halle 2019 zit grotendeels op dezelfde golflengte en stelt het nut van heel deze ingreep in vraag, omdat er een compleet nieuwe toegang wordt bijgebouwd aan de zijde Possozplein en deze net dienstig zal zijn voor iedereen en in het bijzonder voor mensen met een beperking en bejaarden. 


In "Het Laatste Nieuws" van  13 januari 2020 antwoordt schepen Pieter Busselot  (CD&V) op deze kritiek als volgt: “Wanneer de stellingen afgebroken zijn zal de omgeving volledig in 3D opgemeten worden. Dan zal bekeken worden hoe ver die trap kan komen op de Grote Markt. Er zal met alles rekening gehouden worden en dus ook met de horecazaken en met evenementen zoals Carnaval Halle. We kunnen zelfs een testopstelling neerzetten zodat we zeker zijn dat dan de juiste beslissing gemaakt wordt.”