woensdag 15 januari 2020

Historisch Stadhuis Halle: niets is definitief


 Onze redactie volgt de restauratie van het  Historisch Stadhuis van Halle op de voet.   De Gemeenteraadscommissie van 9 januari 2019  leidde tot heel wat vragen, bedenkingen, suggesties en kritiek.  De bekende sociale mediagroepen die Halle rijk is,  gonsden er de jongste dagen van. Wij vroegen aan schepen Pieter Busselot, bevoegd voor et gemeentelijk patrimonium, om een verduidelijking. Uit zijn antwoord (hieronder)  blijkt dat niets definitief is...Tegelijk heeft de bijeenkomst  van 9 januari zowel nieuwe vragen opgeroepen als oudere opgehelderd.  Het  restauratieproces van het belangrijkste historische gebouw van Halle na de Basiliek kan er alleen wel bij varen.


Historisch Stadhuis in 1975 ©Beeldbank Vlaanderen
Schepen Busselot: "Het is zo dat de uitvoering van de trappenhal, kant Grote Markt, besproken is geweest op een commissie. Het was een commissie die betrekking had op het voorontwerp van de achterbouw. De commissie was samengeroepen op vraag van het college om dit onderwerp te bespreken.

Die trappenpartij  (kant Grote Markt, n.v.d.r.) maakte trouwens deel uit van het dossier renovatie stadhuis welke op de gemeenteraad in 2014 reeds was goedgekeurd.

Aangezien de stelling rondom de trappenpartij stond, moest eerst de stelling worden verwijderd alvorens we verdere stappen kunnen ondernemen. Dit kon pas als de voorgevel helemaal was afgewerkt.

Deze week zal de stelling dus volledig verwijderd zijn, waarna de aannemer het nodige opmeetwerk zal doen. De aannemer zal in 3D de gevel meten, alsook de omgeving tot aan de trappen van standbeeld Servais. Op basis hiervan zal het ontwerp van de trap verder worden verfijnd. Bij die uitwerking zal er rekening gehouden worden met o.a. leveringen horeca, doorgaand verkeer carnaval, onroerend erfgoed,…  
15 januari 2020 Zeilen weg, werk nog volop bezig ©Regionaal Nieuws Zennevallei
 
Achterzijde: aan Possozplein staan de stellingen nog, er is nog een pak werk buiten ©Regionaal Nieuws Zennevallei


Aan de kant Basiliekstraat zijn de zeilen nog niet weg op 15 januari 2020 ©Regionaal Nieuws Zennevallei

De aannemer zal de grenslijn van de trappen uitzetten, dit om zeker te zijn ifv o.a. toegangen en passage. Er zal ook een deel uitgewerkt worden in hout. Dit was reeds voorzien volgens het bestek. Op die manier kunnen we nog bijsturen waar mogelijk.

De renovatie aan de binnenkant blijft verder gaan, los van het verhaal van de trappen.

Er zijn reeds diverse beelden verschenen op sociale media van verschillende voorontwerpen. Bepaalde beelden zijn momenteel echt achterhaald. De definitieve ontwerpen moeten dus nog worden opgemaakt en kunnen dus nog niet verschenen zijn."