maandag 24 februari 2020

BEERSEL - De Meurs Huizingen: Brown Field specialist neemt roer Neerdorp in handen


Bedrijven op  Neerdorp-terreinen goede zaak voor de lokale economie
 
De ontwikkeling van Neerdorp gaat een nieuwe fase in.  De herwaardering startte al meer dan tien jaar geleden op. ©RNZ

 
De eerste steen van de toekomstige bedrijvenzone op de site van de voormalige papierfabriek de Meurs in Huizingen wordt in het beste geval begin volgend jaar gelegd.

De omgeving van de voormalige papierfabriek de Meurs  (later Intermills en Catala) ligt er momenteel eerder verlaten bij. Sinds midden 2018 is het nieuwe park Neerdorp met de meanderende Molenbeek op een deel van de site wel toegankelijk, maar de oude fabrieksgebouwen en de vrijgekomen ruimte eromheen zijn nog niet afgewerkt of gebruiksklaar. Het is nochtans al meer dan een decennium geleden dat de POM (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij)  Vlaams-Brabant de fabriek en omliggende terrreinen opkocht. 

Oude gebouwen verkocht, nieuwbouw volop gepland
De oude fabrieksgebouwen met een oppervlakte van 15.000 vierkante meter zijn intussen wel verkocht aan een ondernemer uit Huizingen, terwijl het grootste deel van de site sinds 2017 in handen is van projectontwikkelaar Horizen, gespecialiseerd in de herwaardering van zogenaamde Brown Fields, dit zijn vervuilde  oude bedrijventerreinen die na grondige sanering eventueel een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Zaakvoerder Joris Goossens hoopt zo snel mogelijk met de ontwikkeling van de bedrijvenzone van start te kunnen gaan. 

De bedoeling is om te komen tot een KMO-zone van ongeveer 42.000 vierkante meter met units van 165 tot 320 vierkante meter die samengevoegd kunnen worden tot een groter geheel, naast bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van minstens 500 vierkante meter. “We gaan voor zeven à acht grotere gebouwen, die kunnen opgesplitst worden. Maar zover zijn we nog niet”, zegt Goossens, “Momenteel zijn we bezig met het aanvragen van vergunningen.
Als alles goed verloopt met de procedures, wat niet vanzelfsprekend is, zouden we in de tweede helft van dit jaar met de aanleg van de infrastructuur kunnen starten”,  aldus Horizen.

"Die werkzaamheden zullen acht tot negen maanden duren. Als we nadien een bouwvergunning krijgen, zouden we tijdens het eerste kwart van 2021 de eerste steen moeten kunnen leggen. We gaan niet meteen alles bouwen. We kijken welke bedrijven zich aandienen. We maken ons geen zorgen. De besprekingen lopen, en binnenkort worden de eerste contracten gesloten. Daarbij zitten enkele grote bedrijven. Een van die partijen zal minstens 220 à 230 personen tewerkstellen. Deze invulling als bedrijvenzone zal voor de lokale economie zeker een goede zaak zijn.”