zondag 23 februari 2020

BEERSEL - Wolfabriek Lot : schouw met vogels als baken



De meeste appartementen op de site van de voormalige wolfabriek in het centrum van Lot, zijn verkocht. Op de metershoge schouw, die net als twee voormalige fabrieksgebouwen mocht blijven staan, staat  een opvallend kunstwerk.

Foto ingezonden
Al meer dan een decennium is er sprake van een woonproject op de site van de voormalige textielfabriek Scheppers in het centrum van Lot. De werken zijn nu zo goed als afgerond. Twee historische gebouwen van de in 1846 door François Scheppers opgerichte wolspinnerij zijn  blijven staan en volledig gerenoveerd tot  lofts met hoge plafonds, terwijl rond een centraal ontmoetingsplein drie nieuwe gebouwen zijn  opgetrokken. 

Wonen in een historisch kader valt blijkbaar in de smaak, zegt vastgoedontwikkelaar BPI Real Estate. Van de 87 appartementen zijn nog slechts 15 procent te koop.  “Het nieuwbouwproject is een positief project dat de hele omgeving naar een hoger niveau zal tillen. Het project is al vrij uniek in de regio door de nadruk op het wonen in een parklandschap en de mix van bestaande en gerenoveerde gebouwen en daar komt nu nog de monumentale schouw bij die inclusief het kunstwerk 43 meter hoog zal zijn.” 

Schoorsteen als baken 
Door de iconische schoorsteen te behouden blijft een verwijzing naar de oude functie zichtbaar.” Op die schoorsteen prijkt sinds enkele dagen een mooi kunstwerk van kunstenaar-beeldhouwer Philip Aguirre: een zwerm van 22 goudkleurige vogels die met de wind draaien alsof ze uit de schouw opvliegen.
“Ik heb veel over de geschiedenis van de site gelezen en hier veel rondgelopen”, zegt de kunstenaar.

Groep vogels

“Langzaam kreeg het idee gestalte van een groep vogels die in een spiraal naar boven vliegen, telkens in een andere kleur en op een andere manier.”
De vastgoedontwikkelaar benadrukt dat het om een veilige constructie gaat die weer- en stormbestendig is.
Beeld van de site zoals geprojecteerd door de vastgoedontwikkelaar. Ingezonden foto.