maandag 3 februari 2020

HALLE - Krotten Stroppen worden wel gesloopt





Enkele dagen geleden ontsond er heel wat deining op de  pagina's van enkele Halse Facebookgroepen. Aanleiding was een foto van de leegstaande woningen aan de Brusselsesteenweg in de buurt van de Lariellestraat. 

Onze redactie  deed wat opzoekingswerk en kwam tot de bevinding dat er reeds in 2006 sprake was van wat we kunnen samenvatten als "een operatie schoonmaak en heraanleg". 

Op Facebook  zorgde deze foto voor beroering en heel wat commentaren
Op 9 november 2006 schreef  Ingrid Depraetere hierover in het dagblad De Standaard onder meer het volgende:

"Om de wijk Stroppen langs de drukke Brusselsesteenweg in Halle leefbaarder te maken, plant het stadsbestuur een extra rotonde voorbij het bedrijf Kraft Foods en een ontsluitingsweg tussen de steenweg en de Scheepswerfkaai, langs het kanaal.
De Brusselsesteenweg is niet meteen de meest oogstrelende toegangsweg tot de stad Halle. Verwaarloosde huizen en op een aantal plaatsen zelfs verkrotting veroorzaken kankerplekken in de bebouwing langs de Brusselsesteenweg.

,,Die trend willen we ombuigen'', zegt burgemeester Dirk Pieters (CD&V). ,,De Brusselsesteenweg moet opnieuw een straat worden waar het aangenaam is om te wonen. Daarvoor moeten we het interessanter maken om in dit stadsdeel te investeren, onder meer door iets te doen aan de hoge verkeersdruk op de steenweg.''

Het stadsbestuur wil automobilisten die niet in Halle-centrum moeten zijn, de kans geven om via een nieuw aan te leggen weg sneller aan de wijken Nederhem en Sint-Rochus te geraken. De steenweg zelf kan dan worden ingericht zodat de woonfunctie van de straat visueel duidelijk wordt. Een rotonde bij het binnenrijden van de bebouwde kom kan die overgang als een soort toegangspoort helpen duidelijk maken.

De nieuwe rotonde komt ter hoogte van de rij arbeiderswoningen die in zeer slechte staat zijn, tussen het bedrijf Kraft Foods en de Lariellestraat. Om ze te kunnen aanleggen, moeten de arbeiderswoningen verdwijnen. Slechts enkele van die huisjes zijn nog bewoond. Via de rotonde kunnen automobilisten ofwel de Brusselsesteenweg volgen, ofwel de nieuwe weg nemen die uitkomt aan het kanaal of in de Uylenbroekstraat.

Het tracé van de nieuwe weg langs het kanaal loopt achter de woningen van de Lariellestraat en de Brusselsesteenweg door en loopt langs het nieuw te bouwen stadsmagazijn en containerpark naar de Scheepswerfkaai. Die kaai wordt ook beter uitgerust tot een volwaardige weg met twee rijrichtingen. Aan de overzijde van de Brusselsesteenweg voert een nieuwe weg naar de Uylenbroekstraat en het mogelijk later te ontsluiten reservegebied voor woningen." 

En bijna 12 jaar later berichtte Het Nieuwsblad:

 
"Stad koopt en sloopt krotten voor aanleg nieuwe ontsluitingsweg op Stroppen
28/02/2018om 06:00 door Ingrid Depraetere

De gemeenteraad van Halle zet het licht op groen om acht verkrotte woningen langs de Brusselsesteenweg aan te kopen en af te breken. In de plaats moet een nieuwe ontsluitingsweg komen voor het aan te leggen stadsmagazijn.
De stad Halle liet al langer haar oog vallen op de acht verouderde arbeiderswoningen langs de Brusselsesteenweg in de wijk Stroppen. Zeven daarvan zijn al geruime tijd onbewoonbaar verklaard. Slechts een woning is momenteel nog bewoond. De acht verkrotte woningen zijn allemaal eigendom van de familie Vankeerberghen. De stad bereikte een akkoord met de eigenaars om de woningen voor 440.000 euro aan te kopen...."

"Hoe de nieuwe ontsluitingsweg zal aansluiten op de Brusselsesteenweg, is nog niet uitgemaakt. Mogelijk wordt er een rotonde aangelegd op de Brusselsesteenweg...." 

De redactie van Regionieuws Zennevallei hoopt hiermee enige opheldering te hebben gegeven en blijft je op de hoogte houden, voor zover de stad Halle over dit dossier verder communiceert. Wordt ongetwijfeld vervolgd.