zaterdag 21 maart 2020

BEERSEL - Sociaal Wonen en Crèche in Lot


Nieuws dat  een tijdje geleden  actueel was en toch een beetje ondergesneeuwd is door de Coronacrisis.  We willen het toch even opnieuw onder de aandacht brengen:
©Woonpunt Zennevallei - Het project werd al in 2015 voorgesteld maar  is nu afgeslankt

Nieuw kinderdagverblijf en sociale woningen
 

 Woonpunt Zennevallei bouwt sociale woningen en een kinderdagverblijf  op de Laekenweide aan de kerk van Lot.  Oorspronkelijk werd gedacht aan 65, maar het worden er minder. “Het zal uiteindelijk gaan om een 40-tal woningen”, aldus  Bart Vranken, directeur van Woonpunt Zennevallei. “24 daarvan zijn voor mensen die iets meer verdienen dan sociale huurders. En er komen ook nog aangepaste appartementen voor mensen met een fysieke beperking.” Normaal gezien kwam er ook een zogenoemde ADL-centrale,een dienst met assistenten  die mensen met een beperking thuis helpen met de dagelijkse handelingen. Maar ook die komt er uiteindelijk niet.  In de vrijgekomen ruimte komt, in samenwerking met het OCMW van Beersel, een kinderdagverblijf  voor 18 kinderen tussen 0 en 3 jaar,.

Voor de woningen en het kinderdagverblijf moet er wel een kleine parking verdwijnen. Maar daar is volgens Woonpunt Zennevallei al een mouw aan gepast. “Woonpunt is al lange tijd eigenaar van de grond. De gemeente heeft daar lange tijd gebruik van mogen maken als parking.  Nu gaat de gemeente op haar beurt parkeerplaatsen voorzien langs de Zittert, voor de buurtbewoners.

Een geplande tweede bouwfase is  afgevoerd.


Van die veertig woongelegenheden zijn er 24 die gericht zijn op huurders die meer verdienen dan sociale huurders. Hun inkomen mag tot 60.000 euro bedragen, tegenover 38.000 voor sociale huurders. Van die 24 woningen zijn er zestien met tuin, en de andere acht zijn duplexappartementen. Van de resterende zestien woningen zijn er acht gewone sociale huurappartementen en acht aangepaste appartementen voor huurders met een fysieke beperking. Zeven van die appartementen hebben een eigen tuin, wat handig is voor bijvoorbeeld de assistentiehond van de bewoners.

 Eerst hadden we de bedoeling om ook een zorgcentrale te organiseren, maar voor onze zorgpartner bleek dat niet meer mogelijk”, zegt Vranken. De ruimte die voorzien was voor die zorgcentrale, krijgt wel een nuttige invulling. Er komt immers een kinderdagverblijf. “We hebben in samenspraak met de gemeente die beschikbare ruimte omgevormd naar een kinderopvang voor 18 kindjes van 0 tot 3 jaar. Voor een kwart van de plaatsen is er voorrang voor onze huurders, de rest is bedoeld voor baby's en peuters uit de buurt”, zegt Vranken. “We treden hier enkel op als vastgoedpartner, het OCMW zal de kinderopvang beheren. We deden dit al eerder in Halle en Dworp, en we willen dat ook blijven doen.” 

 De bouw zou begin volgend jaar moeten starten. Kandidaten uit Beersel krijgen voorrang bij de toewijzing.