zondag 8 maart 2020

HALLE - Schepen vindt kritiek op verbouwing Oud Stadhuis voorbarig


De  bevoegde schepen Pieter Busselot vindt de kritiek van Yves Demanet op de geplande achterbouw van het historisch stadhuis in Halle (kant Possozplein)  voorbarig. Hij benadrukt dat nog  heel wat andere instanties hun mening moeten geven. “De gesprekken met de ontwerper, Fluvius, Onroerend Erfgoed,  de brandweer en andere zijn volop bezig. 
 
De bijbouw  kant Possozplein moet nog definitief  ontworpen worden ©RNZ
Hun inbreng gaat ongetwijfeld een impact hebben op het volume van de achterbouw. De opmerkingen die de raadscommissie over het ontwerp suggereerde worden ook meegenomen. De architect zal op basis van al die informatie zijn ontwerp opmaken. Uitspraken doen over exacte volumes van de achterbouw zijn vandaag dan ook voorbarig. Het is niet juist om te zeggen dat de lift en de toiletten gewoon tegen het bestaande gebouw kunnen worden ‘geplakt’. Er moet namelijk ook rekening gehouden worden met vluchtwegen voor de brandveiligheid, de toegankelijkheid van elke verdieping en andere factoren."

Ook over de hoogte van de aanbouw is nagedacht. De stelling dat de achterbouw minder hoog moet zijn dan de huidige kroonlijsthoogte van het historisch stadhuis, zou er voor zorgen dat de bovenste verdieping niet toegankelijk is met de lift. Op die manier kunnen mensen in een rolstoel eventueel niet naar een tentoonstelling gaan kijken op dit niveau.

Demanet houdt van zijn kant staande dat al zijn bevindingen en kritiek  gebaseerd zijn op de officiële informatie die de gemeenteraadsleden hebben gekregen van de stad Halle zelf.

Volgens Busselot wil "de stad" de architect  zijn werk laten doen: hij is het best geplaatst om het dossier tot een goed einde te brengen. Wordt vervolgd.