maandag 30 maart 2020

Klaas Slootmans (Vlaams Belang): Schijnhuwelijken en identiteitsfraude in stijgende lijn in Beersel


Schijnhuwelijken en identiteitsfraude in stijgende lijn in Beersel
 
© Vlaams Parlement
Buitenlanders die alleen maar trouwen met een Belg of met iemand die hier wettig verblijft, om zo een verblijfsvergunning te bemachtigen. Het is een groeiend fenomeen. Ook in Beersel zo blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-gemeenteraadslid Klaas Slootmans opvroeg bij het gemeentebestuur. Ook het aantal feiten van identiteitsfraude zit in stijgende lijn.     

Identiteitsfraude komt duizenden keren per jaar voor, zowel op internet als in 'het echte leven'. Concreet gaat het om mensen die zich voor iemand anders uitgeven uit geldgewin of om te ontsnappen aan de verblijfswetgeving. “Het komt vaak voor dat criminelen op jouw naam leningen weten af te sluiten of een pand huren, waardoor er ineens een deurwaarder voor je deur staat zonder dat je er erg in hebt”, aldus Slootmans. “Je hoeft je steeds minder vaak in persoon aan de balie te identificeren, dat gebeurt steeds vaker op afstand. Denk aan online een telefoonabonnement of bankrekening afsluiten met een kopie van je identiteitsbewijs. Daardoor neemt de kans op identiteitsfraude toe.” 
  
Uit de omgevingsanalyse die eind vorig jaar op de Beerselse gemeenteraad werd voorgelegd, bleek al dat er een groeiend aantal gevallen van identiteitsfraude werden gedetecteerd in Beersel. Gevraagd naar concrete cijfers kwam Slootmans te weten dat de gemeente een verdrievoudiging kende van het aantal gevallen van identiteitsfraude. Waar er in 2017 amper één geval was van bewezen identiteitsfraude, waren er dat in 2019 drie. De cijfers zijn op zich niet alarmerend, vindt Slootmans al dient er volgens hem wel rekening gehouden te worden met het feit dat dit wellicht het topje van de ijsberg is. Gezien de vaak moeilijke bewijsvoering bij identiteitsfraude gaat het volgens Slootmans wellicht om een schromelijke onderschatting.  

Maar ook schijnhuwelijken, schijnwettelijke samenwoning schijnerkenningen blijven een moeilijk uit te roeien plaag. Bij die laatste worden kinderen erkend door een buitenlandse – vaak illegale – vader zonder dat er een biologische band is. Dit om op die manier verblijfspapieren te bemachtigen.

De afgelopen vier jaar werden er in Beersel 47 dossiers opgemaakt over vormen van schijnrelaties en schijnerkenningen. In 17 gevallen was er voldoende bewijslast om het huwelijk of de schijnsamenwoning niet te laten plaatsvinden of te ontbinden.  Slootmans: “Vaak gaat het om gespecialiseerde bendes die een systeem van schijnrelaties opzetten. Zij rekruteren Belgische vrouwen om tegen betaling in ons land een huwelijk met niet-Europese mannen te laten registreren.Of het ook in Beersel om georganiseerde bendes gaat, kan Slootmans niet concluderen. “Maar denken dat het om toeval gaat, lijkt mij eerder naïef.”