vrijdag 1 mei 2020

HALLE - Geen vergunning voor appartementen op voormalige Van Diest tuincentrum


Krijgt erfgoedbeleid in Halle meer aandacht? Gemeenteraadslid Yves Demanet (Halle 2019) reageert enigszins  verrast en niet  ontevreden op de beslissing van het  Halse schepencollege om geen omgevingsvergunning af te leveren voor de bouw van appartementen op het voormalige tuincentrum Vandiest op de Ninoofsesteenweg. We vatten samen:Te grootschalig, geen parkeervoorzieningen, niet correct  ingepast in het historisch stadscentrum, dat zijn de fundamentele bezwaren die tot  een "njet"  leidden. Er  komt uiteraard een vervolg, met aanpassingen en nieuwe beroepsprocedures. Afwachten wat  het uiteindelijk resultaat wordt.
© Neoclassicistisch  maar sterk aangetast door allerlei aanpassingen ( Halle 424)  Foto RNZ



Op 17 april jl. leverde het schepencollege een weigering af voor de bouw van 21 appartementen en 2 winkelpanden op de site van het vroegere gekende Van Diest tuincentrum  op de Ninoofsesteenweg en in de Sint Katharinavest, in het historisch stadscentrum dus. "Ronduit opvallend is dat de betrokken omgevingsambtenaar wel een positief advies gegeven had maar dat het college dit naast zich neerlegt. Betekent dit een opvallende kentering in het Hals Erfgoedbeleid en de Ruimtelijke Ordening?", vraagt Demanet zich af.

Amper een paar jaar geleden zag het toenmalig schepencollege geen graten in de bouw van het 6-verdiepingen tellende Parkrand in de Halse binnenstad met zijn 104 appartementen en 135 ondergrondse parkeerplaatsen. Via de lokale aanpassing in 2014 van het BPA met een RUP (Ruimtelijk Uitvoerings Plan) kreeg de projectontwikkelaar, wel integendeel, van het college (toen CD&V, sp.a en Open VLD) nog 2 extra verdiepingen met loft-appartementen die boven de andere daken in de binnenstad uittorenen cadeau. 
©RNZ

In 2020 liet het Hals stadsbestuur (nu met Groen in de plaats van Open VLD en een sp.a- burgemeester ipv CD&V) inzake Erfgoed en Ruimtelijke Ordening wel van zich spreken :
1) de sloop Villa Reumont (Villa Sainte Anne) voor de bouw van 22 appartementen aan de Villalaan : afgekeurd.
2) De sloop van Villa Pètre op de Bergensesteenweg voor een appartementsproject : afgekeurd.
En nu dus
 3) de bouw van 21 appartementen en 2 handelsruimtes net binnen de vroegere stadswallen van Halle : afgekeurd : het project integreert zich niet in zijn omgeving en is stedenbouwkundig-architecturaal niet verantwoord, volgens het college.

De argumentatie van het schepencollege is in het kort samengevat als volgt :
a) het nieuw stadsbestuur trekt resoluut de kaart van een erfgoedbeleid met de inventaris van het Sint-Lukasarchief als leidraad. Ergoedobjecten die in deze inventaris aan bod komen moeten zoveel mogelijk behouden worden. Alsdusdanig moet het de bedoeling zijn de kleinschalige woningen in de Sint-Katharinavest en het waardevol hoekhuis aan te passen of te vervangen naar historisch model; lees : dus niet volledig afbreken.

b) De huizen op de Ninoofsesteenweg hebben 3 bouwlagen ( = 2 verdiepingen + een zadeldak) zoals de meerderheid van de huizen in het Hals Stadscentrum. Het college wil er geen 5 bouwlagen zien oprijzen maar het in te planten gebouw dient op dezelfde bouwlijn als de aanpalende gebouwen te zijn. Bovendien moet de vierde bouwlaag teruggetrokken zijn zodat ze niet zichtbaar is vanuit het straatbeeld.

c) Het college voorziet extra leegstand door de afwezigheid van parkeermogelijkheden : de parking van het vroegere tuincentrum verdwijnt immers. Tegelijkertijd ziet het te weinig ingroening binnen het voorgesteld project. 

d) De Sint-Katharinavest heeft als woonerf een autoluw karakter en dat moet zo blijven. 

e) Tenslotte ervaart het college ook de ingediende bezwaren als terechte knelpunten.

De bouwheer heeft 30 dagen om in beroep gaan tegen de weigering van het college. Wordt dus vervolgd. 

Maar de interesse van het college in het Hals Erfgoed en de wil om historische gebouwen in stand te houden is in elk geval een zeer positieve ontwikkeling. De nabije toekomst zal uitwijzen of deze interesse van het stadsbestuur geen eendagsbevlieging is. Het uiteindelijk doel moet zijn dat de bescherming van het Erfgoed in de nabije toekomst doorgetrokken
kan worden over het hele Halse grondgebied met het in kaart brengen van alle historisch waardevolle gebouwen ongeacht of ze zich in Buizingen, Essenbeek, Hondzocht, Lembeek of Breedhout bevinden." besluit Demanet.