De stad Halle is hoegenaamd niet van plan de knip van de Biezeweide op te heffen. Elke vorm van protest tegen de maatregel wordt genegeerd. Hierdoor moeten vele automobilisten kilometers blijven omrijden en wordt de overlast aan bewoners van andere straten bezorgd. Die maatregel heeft bijgevolg nog steeds meer na- dan voordelen. Maar er is absoluut geen gehoor voor bezwaren. Dat blijkt ook uit onderstaand verhaal:
Raadslid Pascal Saenen stelde tijdens de gemeenteraad van april een vraag over de bloembakken aan de knip van de Biezeweide:
Jullie zullen waarschijnlijk al gezegd hebben daar is hij weer met de knip. Ik weet ondertussen ook wel dat het weghalen van de knip niet zal gebeuren. Waar ik wel voor pleit is het weghalen van de bloembakken die daar neergeplant zijn. Het gebeurt regelmatig dat de hulpdiensten aan de “verkeerde kant” van de knip staan voor hun interventies. Toen die bloembakken daar niet stonden konden ze door een “technische ingreep” via de paaltjes passeren, iets wat nu onmogelijk is en de hulpdiensten veel tijd doet verliezen. Als je weet dat de eerste minuten cruciaal zijn zowel bij een medische interventie als bij een brand dan lijkt het plaatsen van die bloembakken onverantwoord. Het moet maar jouw familielid zijn die in medische nood is of jouw huis dat staat af te branden terwijl de hulpdiensten nog even een rondje moeten rondrijden.
Daarom vraag ik in het belang van het welzijn en de veiligheid deze bloembakken terug te verwijderen.
Antwoord van de schepen van mobiliteit :
Sinds de invoering van de aangepaste circulatie op Sint Sint-Rochus in augustus 2017 werd de Biezeweide geknipt. Deze knip werd in eerste instantie afgedwongen door paaltjes. Hulpdiensten konden, indien zij wensten door te gaan de paaltjes wegnemen door gebruik te maken van een gespecialiseerde sleutel.
Daar zijn twee bedenkingen bij. Door het tijdverlies dat hier mee gepaard ging, konden ze even goed omrijden. En niet enkel bij hulpdiensten beschikte men over zo’n sleutel om de paaltjes uit te vijzen.
Gevolg was dus dat die paaltjes om de haverklap werden weggenomen door autobestuurders die per se door wilden. Daarom besliste het College bij besluit van 17 mei 2019 om deze paaltjes te vervangen door gerecupereerde bloembakken. Door het plaatsen van deze zware bloembakken konden bestuurders geen doorgang meer forceren en heeft onze uitvoeringsdienst minder moeten interveniëren.
Gevolg was dus dat die paaltjes om de haverklap werden weggenomen door autobestuurders die per se door wilden. Daarom besliste het College bij besluit van 17 mei 2019 om deze paaltjes te vervangen door gerecupereerde bloembakken. Door het plaatsen van deze zware bloembakken konden bestuurders geen doorgang meer forceren en heeft onze uitvoeringsdienst minder moeten interveniëren.
Naar aanleiding van die beslissing werden de hulpdiensten bevraagd voor advies. De brandweer liet weten dat deze beslissing voor hen geen probleem vormde omdat de aanrijroutes die zij hanteren niet langs dit punt liggen. Uiteraard werden ook andere hulpdiensten op de hoogte gesteld en bevraagd over het instellen van deze knip. De routes zijn ook in Google Maps aangepast. Dus ook hulpdiensten uit andere regio’s worden correct geleid naar de bestemming.
Van het gegeven dat er regelmatig hulpdiensten aan de verkeerde kant van de knip belanden hebben wij geen officiële meldingen ontvangen, maar naar aanleiding van deze mondelinge vraag werd dit toch nog eens extra afgetoetst met de veiligheidsdiensten.
• Rode Kruis Halle: men heeft geen weet van dergelijke incidenten
Politiezone Zennevallei: men heeft geen weet dat voertuigen van hulpdiensten aan de verkeerde kan van de knip staan.
Brandweer: hun feedback bereikte ons helaas nog niet. Maar gezien hun gevraagd advies n.a.v. het collegebesluit van 17 mei 2019 zou ons dat toch sterk verbazen.
Uw bewering dat er regelmatig hulpdiensten aan de verkeerde kant van de knip staan kunnen we dus niet staven via de hulpdiensten zelf, noch via officiële meldingen, noch via de gevraagde feedback.
Mochten we de bloembakken weghalen, dan belanden we terug in de situatie van voor mei 2019, iets wat we net willen vermijden. De bloembakken zullen dus blijven staan.