vrijdag 1 mei 2020

Sint-Genesius-Rode - De Royal Waterloo Golf Club en de Rodense Caddies: wie is wie?


Op de Grote Hut, ter hoogte van het kruispunt van de Waterloosesteenweg en de Astridlaan (vroeger ook bekend als de Koeieweg) stond eertijds de Hoeve Blaret (nu omgebouwd tot  Woonzorgcentrum). Daarachter, aan de rand van het Zoniënwoud,  lag het uitgestrekte terrein van de Royal Waterloo Golf Club,  indertijd met  16 en 32 holes (putten) een absolute  topper in het zeer elitaire  Golfgebeuren.
 
Caddies van de Golf  ©RNZ



Vraag: wie kent  de namen en voornamen van alle Caddies en wanneer is deze foto genomen?


Voor enkele Rodenaren,  waarvan verschillende in de papierfabriek (Papeteries du Pont de Warche, Intermills, ten slotte Novarode)  in een drieploegenstelsel werkten, was dit een plek waar ze een cent bijverdienden. De papierfabriek draaide continu, dag en nacht. Naargelang van de ploeg waarin ze werkten, konden ze zich vrijmaken om zich met de fiets of de brommer naar het golfterrein te  haasten. De golfzakken moesten nog door de Caddy gedragen worden,  hij werd ook verondersteld de juiste golfstok (club) aan zijn speler te kunnen aanreiken en bijgevolg enige kennis van het spel te hebben.

Het was dus telkens een fikse wandeling in de goede lucht voor die golfzakdragers en na afloop werd de dorst gelaafd in de piepkleine staminee van Marieke Goossens en haar trouwe hond Popinette (waarmee duchtig  maar goedmoedig gespot werd).  Dat café op de hoek van de  Waterloosesteenweg en de Astridlaan droeg de prestigeuse naam  "Au mille moutons" en had een tuinterras waarop een majestueuze kerselaar heerlijke "bigarots" produceerde. Toen de Golf naar Ohain verhuisde (en de prachtige golfterreinen werden verkaveld...) en het café uiteindelijk de deur sloot, werd het nog het lokaal van de Franstalige scouts.

Later kwam er naast het café ook nog een kapel van franskiljonse paters, zoals er ook aan de Vijverweg een  nonnenkapel opende. Maar dat zijn andere verhalen.

De Golf was het speelterrein van kapitaalkrachtige en vooraanstaande lieden, zoals mijnheer Mercier en mijnheer Struye. Nu zou dat ook "netwerken" genoemd worden.  En af en toe werden er ook nationale en internationale tornooien georganiseerd. (De Caddies hadden trouwens ook hun eigen wedstrijd, één keer per jaar).

De foto hierboven toont de Caddies van dienst tijdens zo'n internationaal tornooi. Voor de gelegenheid droegen de caddies een witte "salopette". 

Op de foto herken ik Jefke Maes, Georges Swalens (eerste en tweede  rechts onderaan) en (voornaam?) Léonard (boven midden). Maar wie zijn de anderen?
Georges was de Caddie van de nu 83-jarige  Tommy Aaron, die ooit de Masters  van de Golfsport won.  De andere spelers waren ook allemaal van internationaal golfniveau.

Vraag: wie kent  de namen en voornamen van alle Caddies en wanneer is deze foto genomen?