zaterdag 28 december 2024

Halle, Vlaamse wereldstad


Waarin een kleine stad groot kan zijn? Niet alleen Vlaams en Europees maar zelfs wereldwijd? Een wereldkampioenschap Grintkoersen bijvoorbeeld.  Internationaal en mondiaal bekend als Gravel.

Wij waren dus extra opgetogen dat onze stad op 5 en 6 oktober 2024 als startplaats was uitverkoren en bijgevolg op het wereldwijde net en het Stationsplein kon pronken met het www.gravelchampionshipflanders.com.
 
Nog meer verheugd zouden we zijn geweest als de stad en de Vlaamse overheid er aan hadden gedacht en erop hadden gestaan dit evenement en de bijgaande publiciteit op hun affiches en spandoeken ook in het Nederlands te promoten. Een uitgelezen kans om de sportieve en milieuvriendelijke mensen wereldwijd even mee te laten genieten van onze mooie taal en onze fantastische natuur, die via het nationaal natuurpark Brabantse Wouden hopelijk een extra troef wordt voor gezond toerisme en natuurbeleving in onze streek.
 
 
Gaat ons nieuwe stadsbestuur de vinger aan de pols houden en dergelijke uitgelezen kansen vanaf nu te baat nemen om de uitstraling van de Vlaamse stad Halle op te krikken? We would appreciate!



                                                                                   Op het Stationsplein, met veelal lege gele banken op de achtergrond



 

vrijdag 27 december 2024

Bestuursakkoord Halle : komt er een nieuwe dynamiek?

 

De pas gevormde nieuwe meerderheid in Halle zegt te willen zorgen voor een nieuwe dynamiek in de stad. Het bestuursakkoord dat N-VA en Cd&V zopas bekendmaakten, omvat een twintigtal proriteiten. Burgemeester Eva Demesmaeker pikte daar vier topprioriteiten uit bij de voorstelling ervan.



2025-2030: Een nieuwe dynamiek voor Halle

Een nieuwe dynamiek voor Halle, dat is het uitgangspunt van het bestuursakkoord van de N-VA en CD&V. We maken van Halle een stad waar veiligheid prioriteit is, handel en toerisme centraal staan en verenigingen zich ten volle kunnen ontplooien. De komende zes jaar wordt ook het openbaar domein onder handen genomen: een propere en toegankelijke stad met betere wegen en voetpaden.

 

Veiligheid is prioriteit

Voor de nieuwe bestuursploeg is veiligheid niet alleen een prioriteit maar ook een noodzakelijke voorwaarde voor een gezellige en warme stad waar de handel bloeit, het toerisme leeft en het verenigingsleven bruist.

We zorgen voor een inhaalbeweging en investeren in camera’s in Halle. Deze camera’s worden aangesloten op de livewall van de politie. Zo krijgt de politie meer ogen op het terrein en kan ze sneller en gerichter interveniëren. Deze camera’s zullen ook helpen bij de identificatie van criminelen en het vergaren van bewijs en het in kaart brengen van de probleemzones zodat gerichte actieplannen kunnen worden uitgerold tegen criminaliteit, drugs en overlast.

Onze politiezone wordt versterkt om de dienstverlening aan de inwoners  en dan vooral de klachtenafhandeling te verbeteren: het hoort niet dat wie slachtoffer is van criminaliteit een week moet wachten op een afspraak om klacht neer te leggen.

 

Een sterke lokale economie met een stevige poot toerisme

De N-VA en CD&V gaan voor een positief verhaal om de malaise te keren, een verhaal waarbij investeringen, vernieuwing en stimuli, structurele dialoog en samenwerking centraal staan. Kortom een verhaal dat Halle opnieuw op de kaart zet als winkel- en belevingscentrum.

We willen als stadsbestuur de vastgoedmarkt goed opvolgen en een actief pandenbeleid voeren in het winkelgebied om vernieuwing en verduurzaming te stimuleren en de schaalgrootte te optimaliseren. We zetten ook in op een klantvriendelijker en duidelijker parkeerbeleid mét gratis randparkings.

Toerisme is een volwaardige, maar onderschatte economische sector die bijdraagt aan de bloei van ons handelscentrum. We willen de mogelijkheden die Halle heeft optimaler benutten. We maken van toerisme een sterke pijler binnen de lokale economie. Onze stad en onze streek brengen een aantal unieke verhalen die we meer in de markt moeten zetten: ons historisch erfgoed, onze streekproducten, de natuurbeleving, het bedevaartgegeven, onze kunstenaars, de evenementen…

We willen ook meer camperplaatsen, een aanlegplaats of kleine jachthaven voor pleziervaart en ontmoetings- en belevingsplekken aan het water.

We gaan ook voluit voor de realisatie van een toeristische toegangspoort voor het nieuwe Nationaal Park Brabantse Wouden in het centrum van Halle, in de vorm van een natuurbelevings- en educatief centrum, dat ook moet aansporen om de andere troeven van de stad te ontdekken.

 

Betere wegen en voetpaden

Wie met de wagen door Halle rijdt kan er niet omheen: de staat van de wegen is op veel plaatsen aan verbetering toe. Wie ervoor kiest om te voet te gaan ervaart dezelfde ergernis: ook de voetpaden kunnen veel beter. De komende zes jaar wil het stadsbestuur hier hard op inzetten door te zorgen voor betere straten en voetpaden. We zorgen tevens voor verlaagde boordstenen aan oversteekplaatsen zodat ook de toegankelijkheid voor personen met een beperkte mobiliteit toeneemt.

Het onderhoud en de vernieuwing van het openbaar domein is noodzakelijk. Een essentieel punt bij werken is goede communicatie naar de Hallenaar. We willen heldere informatie over werken en hinderbeperkingen delen en creëren een meldingssysteem zodat we snel en gericht kunnen reageren op de noden van onze inwoners.

 

Vernieuwde infrastructuur voor het verenigingsleven

Een bruisend verenigingsleven, of het nu gaat om sport, cultuur, carnaval of jeugd, is een zegen voor elke stad. Halle is de afgelopen decennia enorm gegroeid maar de infrastructuur voor het verenigingsleven groeide niet evenredig mee of raakte verouderd waardoor tekorten aan lokalen ontstonden. Dit stadsbestuur engageert zich het infrastructuuraanbod te verbeteren. Het Kaaskot dient te worden aangepakt. De jeugdbewegingen verdienen de gepaste lokalen net als de cultuur- en sportverenigingen die nood hebben aan voldoende repetitie- of sportruimtes. Voor carnavalsverenigingen willen we de mogelijkheid van een loods onderzoeken indien hier vraag naar zou zijn.

In een klein stationnetje, 's morgens in de vroegte

 Kerstdag 2024 was een ideale dag om het nieuwe station van Bergen - Mons met ons bezoek te vereren. Want in vrij korte tijd van 35 naar   480 miljoen goede Euro's stijgen om daarmee een treinstation te bouwen, dat is een stevige klim. Zelfs voor de Spaanse architect Santiago Calatrava , die zich wellicht aan oud-wielrenner Frederico Bahamontes (met de beeldende bijnaam De Adelaar van Toledo)  heeft willen spiegelen.


 








Wat kregen ze daar dan in de plaats? Veel beton voor hun geld en een flinke bijdrage aan de  financiële put die in Wallonië al een flink stuk dieper is dan de diepste kolenschacht. En omdat de Spoorweg federaal is, mag elke inwoner des lands meebetalen.

Dat station  van Mons staat in de Belgische top twintig qua drukte inzake reizigersaantallen. 

Mons telt zowat 96.000 inwoners, dat is dik de helft meer dan Halle. In de ranglijst van NMBS stations 2023 op de  16de plaats. Halle op de 19de.  Verhoudingsgewijs zou het station van Halle dus zowat tussen de 200 en 300 miljoen overheidsgeld kunnen opeisen.  Dat geld zou de stad dan evenzeer kunnen verkwisten aan een nieuw station van een Spaanse architect, of, waarom niet, aan enkele tunnels  die de autoweg naar Tournai Doornik beter bereikbaar maken vanaf de afrit Halle. Met een gratis  mooie nieuwe landingsbaan er bovenop.

Voor de geïnteresseerde: ziehier de details over de kunstenaar en de kosten:

Akke akke, tuut, tuut, tuut weg zijn Wij.