donderdag 7 maart 2019

Paasprocessie Lembeek Immaterieel Erfgoed?



Lembeekse paassoldaten dromen van erkenning als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed

De paassoldaten van Lembeek dienen een stevig dossier in om hun Sint-Veroonmars op de prestigieuze Vlaamse Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed te krijgen. De erkenning zou een opsteker zijn want de laatste soldatenommegang van Vlaanderen staat voor heel wat uitdagingen. “We willen het unieke karakter van onze mars benadrukken maar ook de toekomst verzekeren van de processie”, aldus  Dirk Vandenplas van de KGOK van Halle.

Er is in de wijde omgeving geen patroonheilige van een dorp die zo bekend is als Sint-Veroon. Eeuwenlang al wordt zijn reliekschrijn rondgedragen op Paasmaandag tijdens de Sint-Veroonmars. Meer dan vijfhonderd Paassoldaten, waaronder meer dan honderd ruiters, zijn dan ook op pad. Volgens de overlevering om ‘kas van sintche fruun’ te  beschermen. Vandaag is de processie de laatste bestaande soldatenommegang in Vlaanderen en dus vinden de paassoldaten het hoog tijd dat de Sint-Veroonmars de erkenning krijgt die ze verdient:  een plaatst op de Vlaamse Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.
 Intussen ondertekenden al drieduizend mensen een petitie en werd een dossier samengesteld. De koepel van de groepen die deelnemen aan de mars verenigde zich in een werkgroep waar Dirk Vandenplas voorzitter van is. “De Sint-Veroonmars is iets unieks”, zegt Dirk. “Het zit in het DNA van de Lembekenaar. Het maakt deel uit van onze geschiedenis en het is tot op dag vandaag nog steeds het sociaal cement in ons dorp. Neem de Sint-Veroonmars weg en er is hier eigenlijk niets meer wat ons bij mekaar brengt.”

Twee jaar lang werd er samen met de Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei hard gewerkt om in april dan eindelijk de aanvraag officieel te kunnen indienen. De paassoldaten geloven er in: hun mars staat binnenkort bij de meer dan vijftig andere evenementen en gebruiken op de lijst.